betonlook tafel diy

Betonlook tafel maken

Beton is niet meer weg te denken uit het interieur, met de industriële stijl die steeds populairder wordt is beton een geliefd materiaal. Ik vind het op de muur erg mooi, maar ook betonnen accessoires en meubels vind ik leuk. Toen ik mijn eigen tafel had verpest met de combinatie secondelijm en een schuursponsje besloot ik deze een nieuwe look te geven, de betonlook. Na wat googelen kwam ik op drie opties uit, waarvan er drie afvielen. Beton en beton-ciré en kant en klare betonlookverf. Beton viel af, omdat je een betonmolen en mal nodig hebt. Dat lijkt me erg ingewikkeld. En beton-ciré en de speciale verf vond ik simpelweg te duur. Ik dacht als het op de muur kan met verf dan kan het vast ook wel op hout. En dat was ook zo! Ik laat je graag zien hoe.

Dit is de tafel voor de makeover.

 

Wat heb je nodig?

 • kalkverf in wit en grijs (Kwantum €4,-)
 • blokkwast voor beits
 • matte vernis (Karwei €4,95)
 • verfroller
 • roerstokje
 • bakje
 • afdekfolie
 • schuurpapier (korrel 320)

 

Hoe ga je te werk?

Ik koos voor kalkverf omdat het mat is net zoals beton en deze verf hecht aan bestaande verflagen. Er staat dat je niet hoeft te schuren, maar ik merk dat het wel beter is als je dat wel doet. Vond ik wel jammer want ik heb een hekel aan schuren. Ook kun je het beste een basislaag aanbrengen. Ik heb alles eraf moeten krabben, omdat ik dat niet had gedaan en ik bleef het wit door het grijs heen zien komen.

Meng de verf in de kleur naar keuze, dat wordt de basiskleur. Later ga je met deze kleur en een lichtere of donkere kleur erbij het beton effect maken. Breng dan de verf dun aan met de roller zodat je een grijze basis hebt. Laat dat goed drogen, omdat je het met de blokkwast er makkelijk weer af schraapt is dat heel belangrijk. 

 

Als de verf goed droog is zorg je dat je twee grijze tinten verf hebt. Ze mogen wel wat verschillen, maar zou verschil niet te groot maken, dat gaat er nep uitzien. Dat breng je om en om met boogjes aan op de tafel. Breng niet te veel verf tegelijk aan, want het droogt vrij snel op.

 

Dit veeg je een beetje willekeurig alle kanten op alsof je halve cirkels maakt. Als dat opdroogt krijg je een effect alsof het wolkjes zijn.

 

Als de verf nog nat is ziet het er zo uit.

 

Laat de verf wederom heel goed drogen voor je de volgende laag aanbrengt. De laatste laag is vernis kun je het beste pas na 12 uur aanbrengen. Vernis legt een laagje over de verf en als het nog vochtig is eronder gaat het nooit goed hechten aan de tafel. Kalkverf krijgt snel krassen, dus voor iets wat je vaak gebruikt zoals een tafel is het wel aan te raden om dat te gebruiken. De poten heb ik met schoolbordverf en de roller aangebracht en op het eind ook voorzien van een laagje vernis. Ik ben heel blij met hoe het er uiteindelijk uitziet. Net echt toch!

 

13 thoughts on “Betonlook tafel maken

   1. Hoi Maris, wat een super gaaf idee. Ik wil dit ook gaan doen! Ik maak me alleen een beetje zorgen of de (kalk)verf wel goed blijft zitten? Wij hebben twee kinderen die niet erg zacht met de tafel omgaan tijdens het eten en spelen etc. Wat zijn jou ervaringen nu?

    1. Hallo Sander!

     Ik ben eigenlijk bang dat deze methode voor het maken van een betonlook niet heel erg child-proof is. Dan zou ik eerder kiezen voor beton-cire! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen, ben benieuwd hoe jouw tafel er uit komt te zien!

   1. Hoi,
    Ik overweeg een eettafel te maken maar ben bang voor schade door bijv hete pan (met onderzetter) of kringen van een koffiekopje. Denk je dat een dikke vernislaag en een beetje voorzichtig gedrag voldoende is?

 1. Hallo Maris,

  Ik wil een tafel van 2 m2 op jouw manier gaan bewerken. Heb jij de potjes van 100 ml gebruikt ( aan de prijs van Karwei te zien wel ) , maar was dat genoeg ? 1liter kost 12,75 en dat is weer teveel.

  Ben benieuwd naar je reactie.

  Groet Bram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.