bohemian schelpenketting met veren

Bohemian schelpenketting maken

De bohemian accesoires maken hier steeds vaker intrede in huis. En zo had ik ook al een hele tijd een schelpenketting op standaard op het oog. Afgelopen weekend heb ik er dan eindelijk eentje gekocht, maar toch leek het mij ook leuk om er een te maken. Normaliter zijn die dingen behoorlijk prijzig en na het zelf maken ervan snap ik heel goed waarom, haha. Ben je benieuwd hoe ik dit maakte ‘from scratch’ lees dan gauw verder!

Benodigdheden

 • macramégaren (Wibra 1.99)
 • karton
 • naald en draad
 • lijm (ik gebruikte secondelijm en toen dat op was houtlijm, werkt beide prima!)
 • standaard (Action 2,99) je kunt ook een blokje hout gebruiken
 • schelpen
 • veren
 • schaar

Hoe ga je te werk

De eerste stap is karton uitknippen in de vorm van een u. De grootte kun je zelf bepalen. Ik gebruikte karton dat uit meerdere lagen bestond, omdat je daar makkelijk met je naald doorheen kunt.

 

Dan doe je een stuk van je garen dubbel en knoop je er overheen, zodat de twee draden bedekt zijn met het extra draad.

 

Dit naai je vervolgens aan de randen van het karton vast. Zorg ervoor dat je zover als je kunt aan de buitenkant blijft, zo zie je geen karton meer als ie straks rechtop staat. Ook niet als je er schuin op kijkt.

 

Dan komen je basisschool skills van pas, namelijk vingerhaken! Er is vast een of andere macrame manier voor om dit makkelijker te doen, maar die kon ik niet ontdekken. En iedereen kan vingerhaken, toch…

 

Je ‘gevingerhaakte’ koord naai je vast aan de randen. Leg het zo recht en strak mogelijk aan de randen van het karton vast zodat je straks geen karton meer ziet.

 

En dan bekleed je de rest van het karton met nog meer koord. Wil je bovenin ook een lusje en koord met een schelpje eraan, doe dit dan bij de binnenste streng koord. Ik kwam erachter dat de veren alles goed bedekken, dus achteraf gezien hadden alleen de zijkanten en het gedeelte met schelpen bedekt hoeven worden. Dit was het punt waarop ik dacht, aarghhh waar ben ik aan begonnen! Want dit naai je vast aan het karton (plakken kan vast ook).

En op het laatst plak je de schelpjes en veren er aan vast. Let erop dat je alleen het onderkantje van de veren insmeert met lijm, anders wordt het echt een geklieder. Als je een standaard hebt kun je het eraan vast maken (ik deed dat met ductape, het is toch alleen maar de achterkant). Of je hangt de ketting op, dat kan ook nog natuurlijk.

 

Het eindresultaat van de bohemian schelpenketting met veren

diy schelpenketting met veren

bohemian schelpenketting met veren

schelpenketting

schelpenketting

bohemian schelpenketting met veren

 Ik ben best wel tevreden met het eindresultaat en ben erg benieuwd wat jij er van vindt? Laat het me weten, dat vind ik leuk!

16 thoughts on “Bohemian schelpenketting maken

  1. Super mooi!
   Wij zijn aan het kijken maar kun je meer uitleg geven over de 1e knoop? Die 2e vingerhaakknoop komen we uit maar de 1e is het belangrijkste die gaat over de kartonrand waar je altijd op kijkt.
   Alvast bedankt! Zin om hem te maken

 1. Gaaf! Heel mooi geworden, ik ga ‘m ook proberen te maken 🙂
  Ik snap alleen de manier van knopen van het touw niet, ligt dat aan mij haha

  1. Wat leuk dat je deze ook gaat maken! Dat knopen komt niet zo precies hoor, er komen toch schelpen overheen! X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.