lampenkap

Zelf een lampenkap bekleden

Lampenkappen zijn on trend op het moment! Ik zag een tijdje terug foto’s voorbijkomen van instagrammers die tijdens een event van Homestock zelf hun lampenkap gingen ontwerpen. Dat zag er zo tof uit dat ik besloot dit ook te gaan doen. Ik laat je zien hoe je op twee simpele manieren een hele leuke lampenkap kunt maken.

 

vintage lampenkap

 

Vintage lampenkap

In de kringloopwinkel vond ik een marmeren voet met deze vintage lampenkap, en deze voet van de Ikea met een Ikea lampenkap. De marmeren voet vond ik niet leuk (was beschadigd), en de Ikea lampenkap ook niet. Dus ik ben naar de kassa gegaan, en gevraagd of ik het mocht omwisselen. Dat mocht! Voor slechts 3,50 kocht ik dus de perfecte voet en lampenkap. Ik vind de stof eigenlijk best mooi, maar bij zat aan de binnenkant vol met bruine vlekken en dat krijg ik niet meer schoon. En maar goed ook, want nu kan ik deze leuke blog met jullie delen!

lampenkap DIY

 

Wil je straks deze DIY ook gaan doen, kijk dan goed of je lampenkap spijlen heeft die het boven- en onderstuk met elkaar verbindt. Anders hou je alleen wat losse ringen over, als je de stof verwijdert.

Lampenkap met behang

Ik bedacht me dat ik de lampenkap wilde bekleden met stof, maar toen fietste ik langs de winkel waar ik mijn behang had gekocht en kreeg ik een idee. Zou je een lamp ook kunnen bekleden met behang? Ik ging even later even neuzen bij de Kwantum voor stof en toen zag super leuk behang met bloemenprint. Ze hebben een rol liggen, waar je een sample van kan meekrijgen. Ik vroeg of ik er een stukje van mocht voor een knutselprojectje, en dat was geen probleem. Mocht je dit nou niet durven te vragen, kijk dan eens of iemand in je omgeving nog een restje behang heeft liggen.

Benodigdheden

  • lampenkap
  • behang
  • plakband
  • schaar

bloemenbehang kwantum

Hoe ga je te werk

lampenkap diy

Knip je behang op maat en laat aan de boven- en onderkant een paar centimeter over. Voor deze variant heb ik de stof er aan laten zitten, zodat je het papier er strak omheen kunt wikkelen. Als je de lampenkap met behang gaat bekleden hoef je dus niet perse een kap te vinden met midden spijlen.

 

lampenkap DIY

Vervolgens vouw je de randen om, zodat deze er netjes uitzien. En de achterkant kun je gewoon met plakband vastplakken (of lijmen).

Het eindresultaat van de lampenkap met behang

lampenkap

lampenkap

lampenkap

Ik vind het echt goed gelukt! Zoals je kunt zien heb ik de bovenste rand iets breder gemaakt en dat zie je als ie aan staat. Knip daarom beide randen netjes en maak ze niet te lang. Best een grote verandering zo, en het was echt binnen vijf minuten klaar.

Lampenkap met stof

lampenkap

Benodigdheden

  • lampenkap
  • stof (ik kocht deze velvet look stof bij Kwantum voor 2,50 p.m.)
  • franjeband (te koop bij een stoffenzaak, dit was 2,20 p.m. )
  • (stof) schaar
  • naald, draad en kopspelden

Hoe ga je te werk

Verwijder de oude stof van de lampenkap.

 

lampenkap

Leg de stof neer en knip dit op maat. Ik had het dubbel gelegd, omdat ik twee lagen wil. Dus om het frame heen.

 

lampenkap

Vervolgens doe je de stof om het frame heen en maak je dit vast met je kopspelden.

 

lampenkap maken

De stof naai je daarna vast. Ik heb ook om de spijlen heen genaaid, omdat ik vind dat het de lampenkap net even iets extra’s geeft. Om dit te doen pak je de stof tussen duim en wijsvinger van en naait dit met een gewone steek erbij langs vast. Hopelijk is het een beetje duidelijk hoe ik het uitleg. En op het eind maak je de franjeband eraan vast. Ik naaide de sliertjes steeds mee vast en na een tijdje was ik het zat. Dus heb het uiteindelijk gewoon vastgelijmd. Zolang je maar lijm gebruikt dat doorzichtig opdroogt en je netjes werkt zie je daar niks van!

Het eindresultaat van de lampenkap met stof en franjes

lampenkap zelf maken

lampenkap DIY

lampenkap

Dit was wel meer werk dan met behang, maar het was het zeker waard. Het ziet er eigenlijk uit alsof het zo hoort. En door het glazen voetje is het wel helemaal van nu! Welke vind jij het mooist geworden?

2 thoughts on “Zelf een lampenkap bekleden

  1. Ikzelf dat ook heel graag willen doen ik heb op insta een site gezien met lampenkappen zo bizar mooi de site heet mariemartin je word gek als je dat ziet maar doe jij ook workshops Mvg Natascha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.