Marmerlook dienblad met hairpinlegs

Marmerlook dienblad met hairpinlegs

Ik ben al een tijdje uitgekeken op de eettafel. Te wit, te saai… Maar een nieuwe tafel kopen doe je ook niet zomaar, dus tot die tijd komt er een mooi dienblad op te staan. Ik heb gezocht naar dienbladen, maar vaak waren deze rond of aan de kleine kant. Onze tafel is 160 lang dus een klein dienblad lijkt dan wat verloren op de tafel. Ik zag op Instagram bij meubelpootjes hele mooie hairpinlegs en ik besloot dat ik er zelf een ging maken!

dienblad maken met hairpinlegs

Benodigdheden:

  • MDF plaat
  •  4 hairpinlegs (15 cm, Meubelpootjes)
  • marmerfolie (bouwmarkt)
  • pasje
  • schaar
  • houtlijm

Hoe ga je te werk:

Bij de bouwmarkt (Karwei) heb ik een MDF plaat gekocht met de afmetingen 3.0 x 610 x 1220 mm en heb ik daar op maat laten zagen. Omdat ik 60 cm wel een mooie lengte vond besloot ik deze zijde te houden en het dienblad 40 bij 61 te maken. Ik was eerst van plan om er een lat bij te kopen en om daar de zijkanten van te maken, maar het was ook mogelijk om nog wat meer te laten verzagen van het reststuk van de MDF plaat. De hoogte van de zijkanten is 5 cm. Je kan zelf bepalen of je deze erop of ernaast bevestigd. Houd in ieder geval rekening met de dikte van je plaat (in dit geval 3 mm).

Met houtlijm bevestig je de zijkanten op de MDF plaat. Ik heb flink wat lijm gebruikt omdat 3 mm niet zo heel veel oppervlakte is. Het maakt niet uit dat er wat lijm onderuit komt, want het resterende gedeelte veeg je er zo vanaf en er komt immers nog plakfolie overheen. Wanneer de lijm droog is kun je verder met de volgende stap. Ik heb ongeveer 3 kwartier gewacht, het was nagenoeg droog op dat moment en ik kon niet meer geduld opbrengen!

Vervolgens knip je de plakfolie en plak je dit op de zijkanten, zorg voor iets overlap aan de zijdes. Daarna knip je de binnenkant op maat en plak je dit vast. Maak niet gelijk alle folie los, maar stukje bij beetje, zo kun je de luchtbellen er nog uit drukken met je pasje. Op het eind bevestig je de meubelpoten. Ik deed dit met ducttape, omdat de MDF plaat niet dik genoeg is om schroeven in te draaien. Maar ik gebruik het enkel ter decoratie, dus dat is stevig genoeg. Wil je er drankjes op serveren en misschien zelfs een ontbijtje op bed mee nuttigen, dan raad ik aan om een dikkere plaat te gebruiken en het met schroeven vast te maken.

Het eindresultaat:

Dienblad marmer hairpinlegs

 

Dienblad marmer hairpinlegs

Dienblad marmer hairpinlegs

Ik vind het echt heel tof geworden! Ik kan nu enorm veel prulletjes op tafel kwijt zonder dat het rommelig oogt. En als we gaan eten til ik het in een keer van tafel. De pootjes geven hoogte aan het dienblad waardoor het echt een eyecatcher is geworden! Je kunt natuurlijk elke print of kleur kiezen die je mooi vindt. Ik vind marmer heel mooi combineren met de aardetinten en gouden accenten. Laat me weten wat je van deze DIY vindt, dat zou ik leuk vinden!

 

* Deze blog is in samenwerking met Meubelpootjes, ik heb de prachtige hairpinlegs van ze gekregen.

 

 

2 thoughts on “Marmerlook dienblad met hairpinlegs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.