klei lamp

Een marmerlook lamp maken van klei

Een tijdje terug kreeg ik van een oud schoolvriendinnetje Rahiema een heel leuk berichtje. Ze reageerde op een DIY fototje van mij met de vraag of het me leuk leek om iets te verzinnen voor haar kapotte lamp. Zoals jullie weten ben ik dol op lampen en op hergebruik dus ik ben ermee aan de slag gegaan.

Een idee bedenken

Rahiema stuurde me foto’s van de kapotte lamp en vanaf dat moment ging ik nadenken over wat ik ermee zou kunnen maken. Ik wist in ieder geval dat het iets moest worden wat ik nog nooit had gemaakt, iets wat redelijk makkelijk was en helemaal zelf bedacht zou zijn.

Klei DIY lamp

Een lamp van klei maken

De laatste tijd heb ik het kleien helemaal ontdekt dus het leek me een leuk idee om daarmee te werken. Klei is een makkelijk materiaal en niet duur. Ik kocht alles bij de Action. Uiteindelijk was dit nog geen vijf euro, dus lekker budgetproof.

Wat heb je nodig?

– lampfitting
– klei
– verf
– sateprikker
– iets om de klei mee te rollen
– lijmpistool

Hoe ga je te werk?

Ik wilde eerst een patroon maken met spikkeltjes. Waarbij je een deel van de klei zwart verft en dan als bolletjes op de witte klei legt, als je dat uitrolt zou je stipjes moeten krijgen. Dat werd een enorm geknoei want de verf gaf af en in plaats van stipjes werden het rare vlekken. Dus ik besloot iets anders te doen met de klei. Ik mengde heel losjes ongeveer 1/5 deel zwarte klei met de witte klei en maakte hier een bal van. Dat rol je uit en snij je daarna uit (ik gebruikte een ontbijtbord voor de ronde vorm). Je maakt ook een wat dikkere kleine ronde vorm. In de ronde plak maak je met de platte zijde van de sateprikker gaatjes. Ik koos voor grotere en kleinere. Vervolgens maak je je vinger nat met wat water en wrijf je ze glad.

Ik had zelf geen lampfitting dus ik ga hier waarschijnlijk een waxinelichtje achter zetten. Als je er wel een lamp van wilt maken dan doe je die in het midden van het dikke stuk klei. Maak het dan dikker als wat ik heb gemaakt zodat het snoer erdoorheen naar achteren kan. Dit laat je drogen en lijm je aan elkaar vast. Eventueel kun je de randjes een beetje opschuren om het nog netter te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gd-2-of-5.jpg
Voor de foto’s heeft mijn mouselampje mij even geholpen
lamp marmer

De reactie van Rahiema: “Nice, echt weer creatief bedacht! Ik ga de klei ook kopen!”

Ik vond dit heel erg leuk om te doen, hopelijk heb jij hier ook iets aan gehad. Laat het me weten in de reacties of op Instagram!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.