bonsai boom

Help, hoe hou ik mijn plant in leven!

jngl

Blogs over planten van echte plantenmoeders (en -vaders) zijn er genoeg. Ik ben meer een plantenloedermoeder, want er gaat geregeld eentje dood bij mij. Over de jaren heen heb ik weliswaar een aantal planten in leven kunnen houden en een aantal tactieken ontwikkeld. Van jngl mocht ik een plant uitzoeken en dat is een hele mooie bonsai geworden. Waarom ik voor deze plant koos en wat ik doe om mijn planten te verzorgen lees je in deze blog.

Planten verzorging

Ik liep ooit in een tuincentrum met mijn beste vriendin en we zagen een heel schattig plantje. “Deze moeten we allebei nemen, dat wordt onze vriendschapsplant” riep ik verrukt uit. Met het idee dat we als oma’s achter de vriendschapsplant zouden zitten en dan regelmatig zouden terugdenken aan deze dag. Mijn vriendin vergeet nog wel eens om haar planten water te geven, ik nam de blaadjes af met melk. Mijn plant ging dood…

Wat heeft je plant nodig?

Wat ik heb geleerd is dat je goed moet kijken naar de wensen van je plant. Houdt ie van een lichte plek, misschien moet je ‘m dan niet kopen als je een raam op het noorden hebt. Veel aandacht nodig en heb jij niet veel tijd? Gewoon niet doen. Bij jngl is een pagina waar alle makkelijke kamerplanten op een rijtje staan, dus dat is super handig als je er zelf niet uitkomt.

Wat ik heb geleerd?

  • Planten vinden water lekker waar je een ei in hebt gekookt
  • Pilea’s zijn de makkelijkste planten die er bestaan
  • Cactussen kunnen ook dood (ik had mijne naast een raam, dat is te koud)
  • Heb je een donker huis, koop dan een daglichtlamp
  • Neem wat minder planten zodat je er veel aandacht voor kan hebben
bonsai boompje

Verander wat je doet als het niet werkt

Ik zag wel eens dat mijn plant blaadjes verloor of de bladeren geel werden. Voorheen hoopte ik heel hard dat het goed kwam, inmiddels weet ik wel beter. De plant is niet blij en aan mij de taak om uit te zoeken wat er anders moet. Misschien heeft de plant te veel of te weinig water. Staat ie op een verkeerde plek, heeft het een grotere pot nodig of voeding. Zie het als een huilende baby die iets wil, maar dat niet kan zeggen. Als ik alles had geprobeerd en de plant ging alsnog dood, dan nam ik mezelf voor om niet dezelfde plant weer te kopen. Want waarom zou het nu anders gaan.

Wat een fijne match samen met de print van Geisha’s en de kersenbloesemtakken

Een bonsai boom

Vanaf kinds af aan vond ik de bonsai boom al super fascinerend. Nu ik de laatste tijd probeer wat te bezig te zijn met minimalisme en de Japandi interieurstijl ook heel erg mooi vind was de keuze dan ook snel gemaakt. De Ficus Ginseng Bonsai is echt een eyecatcher in mijn huis geworden en ik hoop echt dat deze groene vriend nog heel lang bij ons blijft!

*Ik schreef deze blog in samenwerking met jngl, bedankt dat ik de prachtige plant heb gekregen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.