braided mirror

Zelf een twisted spiegel maken

De twisted kaarsen vliegen je om de oren de laatste tijd en ik moet zeggen dat ik ze ook erg leuk vind. Natuurlijk heb ik ze zelf ook gemaakt en na wat mislukte pogingen was dat aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Een hele tijd geleden viel mijn oog op een spiegel met een mooie gevlochten rand en ik was op slag verliefd. De kleur, de stijl de gloss. Zo heerlijk retro! Ik kon het niet laten om er een zelf te gaan maken. Maar omdat nog niemand dat gedaan had (voor zover ik weet) moest ik eens goed gaan nadenken hoe ik dit kon aanpakken. Na wat trial en error pogingen is dat dan ook gelukt en ik laat je graag zien hoe jij ook een twisted spiegel kunt maken.

Het voorbeeld

Fotocredits: &Klevering

Het idee

Ik ben de laatste tijd veel aan het kleien en had dus het idee om de rand van de spiegel dan ook van klei te maken. Klei kun je in iedere vorm en maat shapen naar wat je wil en daarom behoorlijk geschikt. Ook een buigbare buis of een kabel zou goed werken, maar ik kon niets anders geschikts vinden, dus ik ben aan de slag gegaan met klei. 

Benodigdheden:

 • Een spiegel zonder rand, hoeft niet perse ovaal te zijn (en je kunt ook een oude spiegel van zijn lijst ontdoen). Ik kocht mijn spiegel bij Praxis
 • Zelf drogende boetseerklei
 • Verf
 • Vernis glans
 • Kwast
 • Lijmpistool

Hoe ga je te werk:

Stap 1 Kleien en wikkelen

Laat het plastic om de spiegel heen zitten dat scheelt met schoonmaken straks. Maak 2 lange strengen van de klei en kijk of deze de gehele rand van de spiegel kunnen bedekken. Je haalt de strengen over elkaar heen. Ik laat het hieronder zien met een plaatje met touwen. Het is geen ingewikkelde knoop. Gewoon twee strengen om elkaar heen wikkelen. 

Fotocredits: survivalrunbond 

Stap 2 De klei laten drogen

Wanneer je de cirkel van klei af hebt laat je deze drogen op de spiegel. Dan weet je zeker dat het straks past. Tip. leg het in de buurt van de verwarming om het droogproces te versnellen. 


Stap 3 Verven

Wanneer de klei volledig is uitgehard kun je de ring eraf tillen en verven. Verf de boven en onderkant. Ik maakte de fout om alleen de bovenkant te verven en toen ik het op de spiegel legde reflecteerde dat de witte onderkant.

Ik gebruik graag kleurtesters omdat er super veel kleuren zijn en ze erg betaalbaar zijn
Er was een deel van de kleirand gebroken, maar dat kon gemakkelijk gelijmd worden

Stap 4 Gloss it up

Wanneer de verf droog is kun je de spiegel met vernis verven om een glossy laag te krijgen, dit hoeft natuurlijk niet.

Stap 5 Lijmen

Breng met je lijmpistool flinke dotten lijm op de achterkant van je ring. Kijk eerst welke stukken van je gevlochten ring de spiegel raken, en breng daar de lijm op aan. Doe dit heel snel, want de lijm is snel opgedroogd en het moet in een keer vastgeplakt worden.

En dan is je twisted spiegel klaar en kun je er een mooi plekje voor vinden!

gevlochten spiegel
De rand van de spiegel was nog zichtbaar, dus deze heb ik meegeverfd

Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden? Mocht je deze spiegel nou ook gaan maken, dan zou ik het heel leuk vinden als jullie dit met mij zouden delen. Ik vind het tof om te zien of mijn ideetjes ook daadwerkelijk worden opgepakt door jullie en ben super benieuwd naar jullie resultaat!

2 thoughts on “Zelf een twisted spiegel maken

 1. Leuk zeg! Ik ga dit binnenkort ook eens proberen! Zo geef je direct een heel ander uiterlijk aan een spiegel. Ik probeer zelf mijn woning zo minimalistisch mogelijk te houden. Heb laatst wel een koperen kraan gekocht voor in de badkamer, dat soort dingetjes (net als deze spiegel) geven je interieur nét wat meer sfeer, terwijl het geheel nog steeds minimalistisch eruit blijft zien.

  Groetjes,
  Anne

  1. Wat leuk dat je deze ook gaat maken! Wanneer je de spullen die je toch nodig hebt kiest met een mooi design heb je helemaal geen of weinig deco nodig! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.