keuken wrappen

De afzuigkap in je keuken wrappen met plakfolie

Al jaren stoor ik me aan RVS in de keuken. Welke schoonmaakmethode ik ook probeerde, de afzuigkap bleef er vlekkerig uitzien. Na onze verhuizing kwam ik op het idee om iets te doen aan deze ergernis. Ik besloot de afzuigkap zelf te gaan wrappen. Ik deze blog deel ik tips hoe je dit (zo netjes mogelijk) kunt doen!

Je huurwoning keuken een make-over geven

Nadat ik op Instagram deelde dat ik mijn afzuigkap ging wrappen kreeg ik een aantal keer de vraag of ik dit wel heb gevraagd aan mijn huurbaas. Ik heb dat niet gedaan, simpelweg omdat ik dat niet nodig vond. Wanneer het zou gaan om het wrappen van de kastjes zou ik dat wel hebben gedaan, omdat je dan de kans hebt dat je de bestaande lak beschadigd bij het verwijderen van de folie bij vertrek uit je woning. RVS heeft geen laag wat eraf kan, daarom weet ik vrij zeker dat deze er ongeschonden uitkomt wanneer ik de folie ga verwijderen. Wel vermoed ik dat er sticker residu zal achterblijven, maar dat kun je met stickerverwijderaar of olie weghalen. Dit is juist een hele fijne oplossing voor je huurwoningkeuken, omdat het niet zo duur en geen blijvende verandering is.

Testing, testing…

Het testen van de folie

Ik bestelde twee samples om te kijken welke kleur ik mooi vond en of het een beetje netjes en vrij van bubbeltjes aan te brengen was. Ik bestelde een brons/goudkleurige en een saliegroene kleur. Eest wilde ik voor matzwart gaan, omdat je dat gewoon bij de bouwmarkt kan kopen en zwart heel chic is. Maar omdat het gedeelte achter het fornuis ook al zwart was leek me dat een beetje to much. Wel wilde ik een kleur waar ik niet op uitgekeken raak en aansluit bij mijn veranderperikelen!

De groene viel meteen af, omdat deze plakfolie erg dun was en je elk putje en bubbeltje zag. De bronskleurige overtrof mijn verwachtingen. Een hele mooie warme kleur, dikke folie die niet zo shiny en plasticachtig is – als je begrijpt wat ik bedoel-, gewoon mooi. Ik liet de samples een paar weken zitten om te kijken of ze door de warmte bleven zitten en of ik het goed kon verwijderen. De afzuigkap wordt amper warm (alleen een klein beetje door het lampje) en ik kon de sample moeiteloos verwijderen. Ik besloot de afzuigkap te beplakken nadat ik de keuken had geverfd.

De groene was geen succes

Wat heb je nodig om zelf je afzuigkap te wrappen?

Ik bestelde de folie bij deze webshop. Maakte de fout om te weinig te bestellen, dus leer van mijn fouten haha en meet alles goed op. Houd er rekening mee dat het soms mis kan gaan en je wat extra nodig hebt.

  • Folie
  • Een scherp mes
  • Liniaal
  • Potlood
  • Een pasje (misschien overbodig om te zeggen, maar gebruik niet je pinpas of rijbewijs)
  • Een lichtvochtige doek
  • Schaar
  • Speld

Hoe ga je te werk?

Meet de vlakken van je afzuigkap en knip deze uit. Laat aan twee zijdes ongeveer 3 cm speling. Ik gebruikte de nette kanten (die ik zelf niet had afgeknipt) voor de bovenste randen. De hoek bij de muur en de zijde bij het plafond waren dus de randen die ik niet heb afgeknipt en deze plakte ik als eerst op. Maak de gehele zijde nat, dat scheelt heel erg met het verplaatsen van de folie. Ik vond dat eerst een beetje raar, maar had dat gelezen op de site en besloot dat dan maar te proberen. Haal niet meteen alle folie los, want anders gaat het misschien per ongeluk dubbel en dan krijg je lelijke vouwen. Maak ongeveer 10 cm per keer vast en met het pasje duw je de lucht naar een kant. Echt hele kleine bubbels kun je later nog met een speld doorprikken, maar dit blijf je toch altijd een klein beetje zien. Neem er echt de tijd voor. Ik ben de rand aan de onderkant niet omgegaan en dit valt ook helemaal niet op. Hoe meer je de randen beplakt hoe meer ruimte voor luchtbubbels was mijn theorie.

De knoppen heb ik op de volgende manier uitgeknipt (met een mesje durfde ik niet, met het oog op eventuele krassen op de kap): Ik heb eerst de folie half losgemaakt en over de knoppen geplakt. Met mijn vinger bij de randen langsgegaan zodat er een ronde afdruk in de folie kwam. Vervolgens heb ik de folie er weer afgehaald en het papier (waar het op vastzat) er weer achter gedaan. Zo voorkom je dat je folie aan elkaar plakt en dit knipt ook makkelijker. Vervolgens heb ik het rondje uitgeknipt en alles weer opgeplakt. Het symbool voor licht en afzuiging is nu wel weg, maar ik denk dat ik wel kan onthouden welke voor wat is!

En dan nu het resultaat…

Mocht je benieuwd zijn, de keuken verfde ik in de kleur Subtle stone van Flexa

Wat een verschil he! Ik ben er heel tevreden over. Het past perfect bij de nieuwe muurkleur en oogt heel warm en netjes.

Ga je er ook mee aan de slag? Deel je foto van het eindresultaat dan via Instagram met mij, lijkt me erg leuk om te zien namelijk. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Hieronder of bij een prangende vraag via Insta! Binnenkort ga ik ook de deurgreepjes veranderen. Houd mijn blog in de gaten als je benieuwd bent!

1 thought on “De afzuigkap in je keuken wrappen met plakfolie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.