De uitdaging van een no buy month

Ik geef toe dat ik graag nieuwe dingen koop. Toch kan ik niet ontkennen dat mijn hart breekt als ik praatjes zie van de zee die verandert in een plasticsoep. Ik ben absoluut geen minimalist, maar zou wel graag wat bewuster worden van wat ik koop. Daarom besloot ik me vorig jaar te verdiepen in de wereld van minimalisme en deed ik een no buy month challenge. Dat beviel goed en daarom deed ik het dit jaar nogmaals, met wisselend succes!

 

Wat houdt het precies in?

Met een no buy month ga je jezelf een maand lang uitdagen door geen geld uit te geven aan luxe artikelen. In dit rijtje de dingen die ik deze maand niet mocht kopen:

  • Kleding, schoenen, tassen etc.
  • Make-up
  • Decoratie
  • Hobbybenodigdheden
  • Tijdschriften, kranten en boeken
  • Bloemen en planten
  • Alles waar je prima zonder kunt leven

Wat wel mag: Reguliere boodschappen, vervoer en het vervangen van kapotte dingen of iets wat je altijd gebruikt en op is gegaan (bijvoorbeeld je foundation) en cadeaus voor anderen.

Het begint met een goede voorbereiding

Vorig jaar begon ik zonder enige vorm van voorbereiding, wat resulteerde in het noodgedwongen moeten dragen van een spijkerbroek in hartje zomer. Dat wilde ik niet meer, dus ik kan aanraden om te kijken wat je echt nog moet hebben voor je de no buy month begint. Kijk of je kledingkast nog compleet is en je de maand erna voldoende te dragen hebt. Het betekent overigens niet dat je helemaal los moet gaan, omdat je erna niks meer mag kopen. Ik dacht dat september een koude maand zou worden en ik het niet zou redden met mijn zomerjas, dus daarom kocht ik een warme jas. Ook is het een goed moment om je kast op te ruimen. Misschien besef je wel dat je echt heel veel (ongedragen) kleding hebt en is dat een extra motivatie om de challenge te beginnen. Brand je graag kaarsjes of neem je regelmatig een gezichtsmasker? Zorg dat je dit in huis haalt, zodat je jezelf deze genietmomentjes niet hoeft te ontnemen. Ik haalde vorig jaar een mooie bos bloemen in huis waarvan ik wist dat deze sowieso twee weken goed zouden blijven. Ook is het verstandig om je af te melden voor nieuwsbrieven, niet teveel webshops te volgen op social media en de reclame folders niet te lezen. Want als je niet weet wat er te koop is kun je ook niet in de verleiding komen!

Rust in je hoofd

In de eerste week voelde ik voornamelijk onrust, dat was vorig jaar zo en dit jaar niet anders. Ik vind het heerlijk om op een zonnige vrije middag bij de kringloop te struinen of om op zaterdag de stad in te gaan. Doordat ik niet meer kon shoppen leek het me beter om deze activiteiten ook te staken, wat eerst ongemakkelijk voelde veranderde in een heel fijn en vrij gevoel. Nieuwe veranderprojecten in huis,  naar de stad  voor nieuwe spullen, bang zijn dat iets wat in de aanbieding is uitverkocht is, mijn huis op de kop  halen door een nieuwe aankoop of naar het postkantoor om pakketjes te retourneren, dit hoefde even niet meer. En hoewel ik het leuk vind om te doen (behalve de pakketjes terugbrengen), kost het ook energie, tijd en geld. Ik begon in de plaats daarvan dingen te doen die ik lang had uitgesteld zoals het uitzoeken van foto’s of het opruimen van de keukenkasten, maar ook leuke dingen zoals het lezen van een boek, of een spelletjesavond met vrienden te organiseren. Een ander voordeel is dat je creatiever wordt en blijer met wat je hebt. Zo kreeg ik een kleurtester bij een event, waarmee ik een bloempot verfde. Op deze manier had ik toch iets nieuws in huis zonder dat ik er iets voor hoefde aan te schaffen. Natuurlijk was de kleurtester nieuw, maar je snapt mijn punt.

 

Is het gelukt?

Nee. Wat erg he. Ik heb het de laatste dag verknald! De hele maand heb ik niks anders gekocht (buiten de boodschappen om) als een interieurboek, wat ik een grijs gebied vond want ik moest voor mijn werk schrijven over dit onderwerp en ik kon wel wat naslagwerk gebruiken. Een bol touw, ik was begonnen met een DIY en halverwege was het touw op, weer een grijs gebied. Twee opbergbakken voor in mijn kledingkast, want de stapels t-shirts vielen steeds om, wederom een grijs gebied. Heb ik het nodig nee, wil ik het echt ja…

Maar toen was het laatste weekend aangebroken en ging ik bij mijn zus logeren. We zijn samen de stad in gegaan en ik heb niks gekocht, dat vond ik niet heel lastig want ik dacht alles wat ik nu zie verpest mijn challenge en kan ik volgende week ook alsnog kopen. Maar misschien herken je dit wel met eten. Als ik op een dag een gebakje afsla omdat er een collega jarig is, ik ervoor kies om een  gezond broodje te nemen voor lunch en iemand waarmee ik ben een saussijzenbroodje haalt. Ik met avondeten iets kook met veel groente dan lukt het mij bij een feestje niet om van de gevulde eietjes af te blijven. Want het maken van gezonde keuzes en weerstand bieden van verleidingen is  lastig en lukt gewoonweg niet altijd.

 

 

En toen was het zondag de laatste dag van de maand en was er rommelmarkt in Assen (en dat is niet vaak) dus ik wilde er wel graag heen. Eenmaal binnen zag ik een lampenkap. En ik zoek al tijden naar een nieuwe lamp voor boven de eettafel. Iets natuurlijks wat goed past bij het behang. En toen besloot ik, ik koop ‘m gewoon. Ik kan ook volgende week 60 euro uitgeven voor een nieuwe lamp of nu 2 euro voor een tweedehands lamp. Dat laatste is iets waar ik groot voorstander van ben, want waarom nieuw kopen als je kunt hergebruiken. En toen ik toch al bezig was kocht ik ook nog een leuke sambabal, want het kwaad was toch al geschied!

 

Hoe je na de challenge niet ineens alles gaat kopen

Ik moest wel oppassen want je hebt het idee, nu mag ik eindelijk weer. En als het goed is heb je ook een beetje geld gespaard. Ik heb wel wat dingen gekocht na de challenge. Zo ging ik niet met lege handen weg toen ik naar de VT wonen beurs ging en heb ik in Amsterdam nog een hele mooie trui gekocht. De Action heeft zijn trouwe klant ook weer kunnen verwelkomen. Toch heb ik een paar tips voor je mocht je een impuls aankoper zijn. 1. Ga niet naar de winkel als je een oppepper nodig hebt. Het kopen van spullen geeft een kick, maar eenmaal thuis verdwijnt deze snel en heb je eigenlijk niks opgelost. 2. Wacht even met kopen. Vind je het echt zo leuk, of wil je het gewoon nu kopen? Ga naar huis en spreek met jezelf af dat je het volgende week mag kopen als je het niet uit je hoofd kunt zetten. Grote kans dat je het allang vergeten bent, en zo niet dat was het meant to be. Is het uitverkocht, dan is dat jammer maar niet de einde van de wereld. 3. Durf te ruilen! Ik neem nu overal de bonnen van mee en kijk thuis eerst of iets echt goed bevalt, daarna mogen de kaartjes eraf en het bonnetje de prullenbak in. Je hebt vaak dertig dagen om te ruilen en als het niet vies wordt of iets dergelijks waarom zou je daar geen gebruik van maken!

 

 

 

 

2 thoughts on “De uitdaging van een no buy month

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.