kandelaar

10 dingen die ik niet meer koop

Toen ik door Ilse van InteriorTwin werd gevraagd om mee te doen met de blogtag ’10 dingen die ik niet meer koop’ (initiatief van Sabine) leek mij dat heel erg tof. Ik ben de laatste jaren wel steeds bewuster gaan leven en consumeren, maar ik ben er nog lang niet.

Sommige dingen die ik doe of laat zijn bij toeval al erg duurzaam. Zo heb ik vliegangst dus ik vlieg niet. En wonen we dichtbij het werk, zodat we geen auto hoefde te kopen. Onze boiler laat langer douchen dan 10 minuten niet toe en doordat we in een appartement wonen op de vierde etage is het niet snel koud.

No buy month challenge

Ik heb twee keer een no buy maand challenge gedaan en ik kan dat echt iedereen aanraden! Als je bewuster wil worden en wil proberen om minder te kopen dan is zo’n challenge echt een goed begin. Je word je er zo bewust van hoe makkelijk je dingen koopt, zelfs wanneer je het echt niet nodig hebt. En ook in hoeverre het kopen van dingen je een goed gevoel geven, maar vaak is dat goede gevoel direct daarna snel verdwenen.

1. Interieurspulletjes die bij anderen zo leuk staan

Waar ik voorheen naar de winkel rende als ik bij een instragrammer iets leuks nieuws zag en ik het ook wilde hebben, denk ik nu nog even wat langer na. Hoe vaak ik gemerkt heb dat het bij de desbetreffende instagrammer veel leuker paste of ik het eigenlijk niet heel graag wilde, maar het gewoon steeds voorbij zag komen. Heb je wel eens gehoord van de kracht van herhaling? Ik heb wel eens gelezen dat iemand na de 20ste keer dat hij of zij het product heeft gezien het gaat kopen. En ik denk zelfs dat als het word gepromoot door iemand die je leuk vind of jezelf in herkent dit nog wel eens sneller zou kunnen zijn. De term influencer is natuurlijk niet voor niets een ding. Ik probeer er dus bij stil te staan of ik het echt wil, of het gewoon leuk vind bij een ander. Wat ook kan helpen is jezelf de volgende vragen stellen:

Heb ik dit echt nodig?

Past dit bij mijn interieurstijl/kleurenstelling?

Voegt dit iets toe?

Als ik het nu niet koop en vanaf nu ook niet meer zie voorbijkomen weet ik volgende week nog dat het er is?

2. Make-up reining en haarproducten

Ik ben niet iemand die iedere dag make-up gebruikt dus ik vond het echt onzin om allerlei flesjes, vochtige reinigingsdoekjes en wattenschijfjes aan te schaffen om mijn gezicht mee schoon te maken. Ik heb nu wasbare make-up doekjes en daarmee krijg ik alles van mijn gezicht (zelfs waterproof mascara). Niet alleen is dat goed voor het milleu, het bespaart ook ruimte in de badkamer en geld. Ik heb ze ooit bij de action gekocht en ze worden op 40 graden wassen helemaal schoon en gaan nu al een paar jaar mee! Voor mijn haarstyling gebruik ik alleen nog biologische (geurloze) kokosolie. Als het pluist doe ik het vast met speldjes, lekker makkelijk!

3. Dingen waar ik enthousiast van word dubbel kopen

Ken je dat, dat je iets koopt wat je te leuk vind dat je er nog iets van wilt hebben? Bijvoorbeeld een trui in drie verschillende kleuren (waarvan je de andere twee toch niet draagt). Ik ben een verzamelaar die graag minimalist wil zijn. Dat is erg lastig kan ik je vertellen. Om maar een voorbeeld te noemen, de gezichtjestrend. Je ziet het overal terug komen: Oorbellen, t-shirts, bloempotten, kussens, posters, beddengoed, behang etc. Ik wil dan eigenlijk ook wel alles met die gezichtjes hebben, dat matcht zo lekker en ik word er blij van. Hetzelfde geldt voor palmbomen, luipaard en marmer. Ik ben mezelf echt aan het leren dat ik gewoon blij moet zijn met een of twee items en het daar bij moet laten. Dat is inmiddels gelukt met webbing (ik wil alles wel van webbing) en ik denk nu ook, het is goed zo.

4. Verpakte zakdoekjes

Ik ben ongeveer allergisch voor alles, dus ik heb altijd wel een zakdoekje nodig. Voorheen gingen er behoorlijk wat pakjes zakdoeken doorheen tot ik mij besefte, die zijn allemaal verpakt. Wat een onzin. Dus 10 keer zo’n plastic verpakking en dat alles ook weer verpakt. Ik ben nu overgestapt op tisseus en als ik weg moet stop ik er een paar in m’n jaszak.

5. Pakjes drinken

Een pakje drinken, zo lekker nostalgisch. Lekker met je pakje capri sun of roosvice op de bank en ook makkelijk voor onderweg. Meestal dronk ik dit thuis op, dus dat lekker makkelijk onderweg is onzin. Als ik mijn dopper vul met water dan bepaart dat het plastic waar alle pakjes bij elkaar mee gehouden worden, de rietjes, de verpakking van de rietjes, het drinkpakje zelf en alles wat er komt kijken bij het maken ervan en het vervoer. Als ik nu zin heb in iets zoets te drinken maak ik limonade (of drink ik cola, maar niet uit zo’n wegwerp flesje haha).

6. Nieuwe boeken

Natuurlijk zou het beter zijn als ik mijn boeken lees op een e-reader maar ik ben oldskool. Ik wil bladeren, aan boeken ruiken, iets fysieks kunnen bewaren of doorgeven. Ik zou ook naar de bibiotheek kunnen gaan, maar dan voel ik een soort van tijdsdruk om te lezen en daar kan ik niet tegen. Dus ik koop mijn boeken tweedehands; in de kringloop, op de rommelmarkt of op marktplaats. Is een boek hip? Weersta de drang dan helemaal, want gegarandeerd dat ie naar de krinloop wordt gebracht. Zo vond ik vorige week een boek van Hendrik Groen wat ik graag wilde lezen. Het is niet zo leuk voor de auteur kan ik me voorstellen, maar je kunt niet alles goed doen denk ik dan. Ik ben wel benieuwd hoe jullie daar tegenover staan? En als ik het boek uit heb dan gaat ie terug naar de kringloop, of verkoop ik ze. Boeken die ik niet voor de tweede keer ga lezen mag ik niet houden van mezelf. Boeken verdienen het om gelezen te worden, heb ik ergens gelezen 😉

7. Veel planten

Ik ben dol op planten en waar ik voorheen vaak ging voor een goedkope plant koop ik dat nu niet meer. Ik wil nu liever wat bijzondere planten dan gewoonweg een heleboel. Dus als ik nu een plant voor een gunstig prijsje zie bij de supermarkt geeft dat voor mij niet meer de doorslag.

8. Gelegenheidskleding

Natuurlijk kom ik niet in mijn spijkerbroek en afgetrapte gympies op een bruiloft, maar ik koop niet meer iets speciaal voor een specifieke gelegenheid. Bijvoorbeeld een jurk die je alleen met kerst aan kunt? Wat zonde, een leuke jurk wil je toch vaker aan kunnen? Ik kocht vroeger vaak nieuwe kleding voor dat soort gelegenheden. Toch denk ik dat je met een glittertje op je ogen of een leuke vlecht in je haar er ook heel feestelijk uit kunt zien.

9. Verkeerde schoenen

Ik had eens 5 soorten ballerina’s, 3 paar hakken, 6 paar gympen en 5 soorten slippers waar ik heel mooi in kon… zitten. Want als ik ging lopen dan verloor ik de slipper, verstuikte ik m’n enkel of kreeg ik meer blaren dan dat ik tenen had. Dus op een dag besloot ik te gaan inversteren in mijn basics. Ik bracht alles wat niet fijn zat naar de kringlloop en kocht alleen nog maar kwalitatieve schoenen, slippers en sandalen. Dus ik mocht geen gympen van een tientje meer van de Primark, en geen balerina’s meer van de H&M  kopen. Misschien werkt dat voor jou prima hoor, maar ik kon er niet aan wennen. Ik kocht leren laarsjes, zodat ze jaren mee gaan, Birkenstocks (ik zweer erbij) en een paar goede gympen. En wat blijkt… Meer heb je niet nodig qua basics. Geen keuzestress en geen pijnlijke voeten meer!

10. Keukengerei speciaal voor iets

Een eiersnijder, een pannenkoekenpan, salade opscheplepels/schalen. Ik ben hierin misschien wel extreem, maar een taartje smaakt net zo lekker met een gewone vork en een wijntje kan ook in een gewoon glas. Ik drink geen wijn, dus dat laatste kan ik niet echt met zekerheid zeggen. Ik koop geen prikkers voor tapa’s meer, geen servetten of serveerschalen. Ik heb drie keukenkasten.

Ik hoop dat je dit een leuke blog vond. Ik heb alles puur vanuit mijn eigen oogpunt en referentiekader geschreven. Als jij anti leer bent of de balerina’s van de H&M wel fijn vind zitten, good for you. Iedereen probeert op zijn manier iets te doen om zijn of haar steentje bij te dragen en ik denk dat we elkaar daarin kunnen inspireren en tegelijkertijd in de waarde kunnen laten. Ik ben heel benieuwd wat jij niet langer koopt? En ik zou Linda en Maaike willen uitdagen om ook mee te doen met deze challenge!

Voor meer inspiratie vind je hier de blog van Ilse en Sabine, aanrader!

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens bij mijn blog 9 tips om minimalisme in je interieur toe te passen.

3 thoughts on “10 dingen die ik niet meer koop

    1. Hey Mindy, leuk dat je mn blog ook hebt gelezen! Ik had ook veel herkenning bij die van jou haha. Wat onwijs tof dat je dat van de tissues ook gaat doen, dat maakt me blij 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.