platenspeler met tietenpot

9 tips om minimalisme in je interieur toe te passen

De laatste jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in minimalisme, ook al zou ik mezelf absoluut geen minimalist durven noemen. Mijn droom is om in een Tiny house in het bos te wonen, maar hoe realistisch dat is weet ik niet. Wel heb ik de laatste maanden flink de bezem door ons huis gehaald en heb ik een aantal dingen op papier gezet die jou wellicht kunnen helpen als je net als ik minimalistischer wilt gaan wonen.

1. Maak praktische items aantrekkelijk om te zien.

Wanneer je ervoor zorgt dat de items die je toch sowieso al in huis nodig hebt esthetisch zijn, dan heb je wellicht minder behoefte om je huis op te vullen met andere decoratieve spulletjes. Je kunt denken aan een hele toffe klok, een mooie gouden gieter, of een statement lamp.

schapenonderzetter
Deze onderzetters zijn zowel praktisch als leuk om te zien!

2. Het grote gebaar

In plaats van allemaal kleine spulletjes kun je je huis heel sfeervol inrichten door af en toe te kiezen voor een groot opvallend item. Denk bijvoorbeeld aan één grote kamerplant in plaats van allemaal kleine plantjes. 

eettafel jungle behang
Het opvallende jungle behang zorgt ervoor dat deze muur verder niks nodig heeft.

3. Vervang waar je niet blij mee bent

Wat ik soms om mij heen zie is dat als mensen niet blij zijn met iets in hun interieur, ze het proberen op te vullen met andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een verouderde bank of iets dergelijks. Wat er dan gebeurt is dat er nieuwe kussens, plaids en andere decoratie wordt gekocht om er toch een gezellig hoekje van te maken. Natuurlijk is daar niks mis mee en ik weet dat je niet zomaar een nieuwe bank kunt kopen. Toch denk ik dat het soms wellicht beter is om dan maar te accepteren dat het er even niet in zit. En het geld wat je anders aan de kussens en andere spulletjes zou uitgeven te sparen voor een nieuwe bank. 

4. Voorkom dubbele aankopen

Het is heel verleidelijk om iets wat je leuk vindt en een blij gevoel geeft nog een keer te willen kopen. Maar voegt dat echt iets toe? Ik heb dat bijvoorbeeld met de leuke stoneman die ik ooit kocht. Ze zijn er in zoveel soorten en maten en ik voel steeds de drang om er meer van te verzamelen. Toch denk ik dat dat niet nodig is, ik ben blij met deze en dat is voldoende.

5. Vraag jezelf af of het echt iets toevoegt

Decoratie heeft een doel, het moet decoratief zijn. Vind je het niet (meer) mooi? Haal het dan weg. Misschien is het een miskoop geweest of vond je het in de winkel veel leuker staan. Dat gebeurt ons allemaal wel eens, dat geeft niks. Maar om jezelf er nou elke dag aan te herinneren dat je het niet mooi vindt is ook niet nodig. Misschien kun je het opknappen of verkopen? Of weggeven? En een ander er blij mee maken. Het is niet zonde dat je het wegdoet, het is alleen zonde dat je het hebt gekocht. En daar is nu toch niks meer aan te doen!

Je zou alle decoratie kunnen weghalen en op een plek kunnen zetten en dan alleen de spulletjes kunnen neerzetten waar je oprecht blij van wordt. Voel je geen joy sparkle, dan is het misschien tijd om het weg te doen. Ook hoeft niet alles tegelijk in je huis te staan, je zou bijvoorbeeld iets in de kast kunnen zetten en af en toe iets kunnen doorwisselen. 

6. Laat de ruimte bepalen wat het nodig heeft

Ik zie regelmatig leuke spulletjes voorbij komen in de winkel en vroeger kocht ik het dan ook gelijk. Ik dacht ik zie thuis wel waar ik het neerzet. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat het echt niet nodig was en ik ook niet iets anders wil wegdoen om er plek voor te maken. Nu bedenk ik me waar ik nog iets wil, bijvoorbeeld een leuke vaas die perfect is voor op mijn bar cart. Daarna ga ik dat pas kopen.

7.  De kunst van het weglaten

Lege ruimte kan ik steeds meer waarderen. Op mijn vensterbank had ik altijd heel veel spulletjes staan. Nu heb ik er alleen een plantje staan, en die valt op die manier ook mooi op. En nog een pluspunt je bent lekker snel klaar met schoonmaken!

8. Shop bewust om miskopen te voorkomen 

Om te voorkomen dat je huis binnen no time volstaan met spullen waar je niet  blij van wordt heb ik een paar tips op een rijtje gezet:

  • Doe een kleurstaaltje van de kleuren in huis in je portemonnee (ik heb een papiertje met mijn muurverf altijd bij me) zo kun je het er in de winkel meteen mee vergelijken. 
  • Maak foto’s van je interieur, zodat je in de winkel kan kijken of dat er bij past
  • Durf te retourneren. Als je netjes bent op de spullen en het diezelfde week nog doet is er vast niemand die daar mee zit.

9. Kies multifunctionele spullen

Multifunctionele spullen zorgen er simpelweg voor dat je minder spullen in huis hoeft te hebben staan. Ik heb bijvoorbeeld een poef met opbergruimte en een deken mand waar ik de kerstboom in zet!

Ik ben heel benieuwd of jij je hier ook mee bezighoudt en of je een leuke tip hebt voor mij? Bedankt voor het lezen! Meer lezen over minimalisme? Lees dan ook mijn blog 10 dingen die ik niet meer koop!

Ook kun je mijn gastblog lezen die ik schreef voor de duurzame online woonwinkel Woonliving over de kracht van neutrale kleuren in je interieur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.